Presse


Pressemelding


Performance i bibliotek - turné i Hedmark

Hedmark fylkesbibliotek og Kunstbanken Hedmark Kunstsenter inviterer til performanceturné i bibliotek i høst. Åtte bibliotek har sagt ja til å være vertskap for live forestillinger og en utstilling viet dette kunstutrykket. Turneen er et ledd i arbeidet med å gi folk opplevelser der de bor og skape aktivitet i fylket. Vi har invitert performancekunstnerne Roghieh Asgari Torvund og Rasmus Jørgensen til å gjøre liveopptredener. Turneen følges av en utstilling som består videodokumentasjon av tidligere performancer av kunstnerne Melati Suryodarmo, Tori Wrånes og Roi Vaara.

Roghieh Asgari Torvund (f. 1960, Norge) viser performancen Avkledning, som er bearbeidet og utviklet spesielt for turneen i Hedmark. Hennes performancer tar utgangspunkt i Torvunds bakgrunn fra to hjemland. Torvund er født i Aserbajdsjan, og vokste opp som migrasjonsflyktning i Teheran, Iran, hvor hun arbeidet med gateteater på slutten av 70-tallet. Hun gjør sterke, engasjerende performancer med politisk innhold. Performancene gjenspeiler også hennes erfaring som fotojournalist og journalist. I noen arbeider kombinerer hun dokumentarfilm med performance slik at det blir et eget kunstuttrykk. Hun kom til Norge som FN-flyktning i 1987. Torvund er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, hvor hun bor og arbeider.

Rasmus Jørgensen (f. 1976, Norge) har produsert forestillingen “FOLKELIG KUNST - en virkelig sær performance” for biblioteksturneen. Her harselerer han med sitt eget ønske om å nå ut til massene med sin eksperimentelle scenekunst, som er en blanding av musikkteater og performance. Med spastisk koreografi, enkle husholdningsobjekter og nedbrutte pop-perler formidler han tragikomiske, mildt absurde fortellinger. Etter fullførte musikk- og performancestudier ved Mills College i 2003, har Jørgensen arbeidet i forskjellige teaterkompanier og med en rekke egne soloproduksjoner. “Folkelig Kunst” er en ny versjon av stykket “Solo for gaten,” som vises på Karl Johans gate i Oslo i samarbeid med Black Box Teater i september/oktober 2011.

Utstilling med videodokumentasjon
Roi Vaara (f. 1953, Finland) regnes blant de mest sentrale innenfor nordisk performancekunst. Hans kritiske holdning til kunstbransjen og dens ensidige fokus på gallerier og museer, uttrykker han ved å forvandle seg til levende kunstverk som forvirrer folk og tvinger dem til å stille spørsmål. Vaara er leder for Exit festivalen og medlem av Black Market International og The International Performance Art Network.

Melati Suryodarmos (f. 1969, Indonesia) forestillinger er stillferdige, poetiske og visuelt sterke. Gjennom levende tablåer skaper hun kontemplative bilder som preges av alvor og absurd humor. Performancene handler gjerne om å overkomme personlige hindringer og å risikere noe i en streben etter å skape muligheter for en selv. Suryodarmo er utdannet ved Hochschule Für Bildende Kunste i Tyskland.

Tori Wrånes (f. 1978, Norge) arbeider med en kombinasjon av teater, billedkunst og lyd, med utgangspunkt i stemme og skulptur. Stemmen er hennes personlige instrument, og den forsterker opplevelsen og skaper en dialog mellom publikum, henne og rommet. Hun er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo. Turneen og utstillingen er støttet av Norsk kulturråd.

Kontaktperson: Birgitte Lie, birgitte.lie <at> kunstbanken.no, Telefon: 62 54 22 60 

www.kunstbanken.no, http://performanceibibliotek.blogspot.com/ 
http://www.hedmark.org/fylkesbiblioteket/
Turnéplan
Tirsdag 18. oktober kl 13:00: Rasmus Jørgensen på Åsnes folkebibliotek
Torsdag 20. oktober kl 12:00: Rasmus Jørgensen på Ringsaker bibliotek, avd Moelv
Tirsdag 25. oktober kl 18:00 Roghieh Asgari Torvund på Åmot folkebibliotek
Fredag 4. november kl 14:00 Roghieh Asgari Torvund på Hamar bibliotek
Lørdag 12. november kl 12:00 Roghieh Asgari Torvund på Stange bibliotek
Torsdag 17. november kl 11:30 Rasmus Jørgensen på Tynset bibliotek
Tirsdag 22. november kl 11:30 Rasmus Jørgensen på biblioteket på Hamar katedralskole
Torsdag 24. november kl 18:00 Roghieh Asgari Torvund på Rendalen bibliotek, avdeling Otnes


E-invitasjon